Producent
Cena
-
od
do
Niederegger Marcepan z wiśniami 108g
Czekoladki marcepanowe z wiśniami
Niederegger Tort marcepanowy 185g
Bezglutenowy tort marcepanowy z nadzieniem wiśniowym 185g.
Niederegger Praliny nugatowe 100g
Praliny nugatowe mix 100 g. Produkt bezglutenowy.
Niederegger Praliny nugatowe 200g
Bezglutenowe praliny nugatowe
Niederegger Marcepan serca 125g
Marcepan w czekoladzie w formie serc
Nogateria praliny 298g
Nougateria bombonierka
Praliny i bombonierki na prezent
Czym właściwie są pralinki? W znaczeniu semantycznym w języku francuskim pralina odnosi się do wyrobów cukierniczych pokrytych migdałami lub orzechami laskowymi z karmelizowanym cukrem. W Belgii pralina jest określona jako słodka czekoladka z wypełnieniem. Warto pamiętać o tym, że nazwa używana w Polsce wywodzi się właśnie od pralin belgijskich. We Francji mówią o tych małych, okrągłych słodkościach „crotte de chocolat”. Należy dodać, że istnieje tyle definicji pralin, ile używa się technik do ich wytwarzania. A te wcale nie są tak proste, jak mogłoby się to wydawać.
Luksusowe praliny na prezent
Producenci pralin podkreślają, że najbardziej efektowym momentem przy tworzeniu tych niesamowitych przysmaków jest moment powlekania. Polega na zanurzeniu wypełnienia w kąpieli stopionej czekolady lub przenoszeniu wypełnienia pod warstwę czekolady. Rezultatem takiego działania jest właśnie powstanie pralinki. Formowanie jest innym tradycyjnym sposobem wytwarzania pralin za pomocą odlewania stopionej czekolady do pustej formy. Powstałe czekoladowe półkola są następnie schłodzone, aby nabrały odpowiedniej twardości. Musi powstać oczywiście i druga połowa, by we wnętrzu kulki można było zamknąć to, co jest najważniejsze – słodkie nadzienie.
Tradycyjnie istnieją cztery rodzaje pralin. Pierwszy rodzaj składa się z czekolady mlecznej i jest wypełniony migdałami, cukrem, wanilią, kakao lub orzechem laskowym. Inna pralina to połączenie ciemnej czekolady i kremu fraîche, który jest jednocześnie subtelny w smaku i elegancki. Każdy koneser zna parę ciemnej czekolady i marcepanu. Ostatnim rodzajem pralin jest słynna kompozycja białej czekolady lub karmelizowanego cukru, często o zapachu kawy, z wypełnieniem z kremu fraîche.
Praliny z likierem
Słodycze się jednak modernizują, a główni producenci pralin nadal doskonalą swoje przepisy, tworząc nowe smaki, takie jak gianduja, czy delikatna mieszanka suszonych owoców i białego cukru. Niewielkimi zmianami jest np. dodanie zwiększonej ilości masła kakaowego lub czekolady. Wersja ganache używa kremu fraiche i czekolady oraz składników, takich jak likier, herbata lub owoce. Aby ocenić jakość praliny spójrz na jej kolor, blask i spójny odcień. Zwróć uwagę na to, czy jeśli powierzchnia jest równa i regularna – nie ma pęknięć, przebarwień lub wgłębień. Jeśli chodzi o zapach pralin belgijskich, to pierwsze, co powinno uderzyć w nasze nozdrza, to silny aromat czekolady, a następnie dodatków.
Bombonierki w sklepie Czekolateria
Bombonierki są zbiorem różnych czekoladek, przeważnie zamknięte w pięknym i wysublimowanym pudełku. Znajdować się w nich mogą liczne rodzaje i smaki – słodkości z nadzieniem, z czekolady mlecznej, białej, gorzkiej, z dodatkiem alkoholu, orzechów i wiele, wiele innych. Są świetnym rozwiązaniem, jeśli chcemy spróbować kilku przysmaków lub nadal poszukujemy swojej ulubionej kompozycji. Warto zwracać uwagę na to, że dostępne w sklepie internetowym bombonierki wykonane są z najwyższej jakości składników.
Ogromną zaletą pralinek i bombonierek jest to, że stanowią wyrób luksusowy, który idealnie sprawdzi się jako prezent na liczne okoliczności - wesela, urodziny lub imprezy firmowe. Ich elegancka forma nada charakteru każdej niespodziance i na pewno zrobi ogromne wrażenie na obdarowywanym.