Czekolada to chyba najbardziej znany przysmak świata. Cenią ją sobie wszyscy: mieszkańcy Europy, Chin, a nawet dalekiej Australii. Zanim jednak pojawiły się na rynku jej różne modyfikacje, była ona mało znaną przekąską rodem z Ameryki Środkowej. W poniższym artykule przedstawimy liczącą sobie już 4 000 lat historię czekolady. Zapraszamy do lektury.
Dzień Babci to jedno z tych świąt, kiedy pragniemy podarować naszym ukochanym babciom coś wyjątkowego. To nie tylko okazja do wyrażenia wdzięczności za lata poświęcenia i miłości, ale również sposób na niespodziankę, która sprawi, że dzień ten stanie się niezapomniany. Co więc wybrać? Eleganckie czekoladki na prezent są idealnym rozwiązaniem. Te małe, słodkie przysmaki potrafią przekazać wiele więcej niż tysiące słów.
Czy w domu można cieszyć się wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem kawy niczym w najlepszej kawiarni? Jak najbardziej jest to możliwe, wystarczy tylko wyposażyć domową spiżarnię w dobrej jakości kawę smakową - doskonałym wyborem będzie wersja marcepanowa.
Czym są słodkie praliny, które możecie znaleźć m.in. w naszej ciastkarni? Otóż zgodnie z wieloletnim zwyczajem cukierniczym są to ozdobne czekoladki z nadzieniem "na jeden kęs". Mogą one mieć bardzo zróżnicowany smak i kształt. Ciekawostką jest fakt, że za praliny uważa się wyłącznie te wyroby, których minimum 25 procent objętości stanowi naturalna czekolada. Ich smak - podobnie jak skład - również jest wyjątkowy. Praliną nazywa się wyrób, który jednocześnie rozpływa się w ustach i zachowuje delikatnie chrupiącą konsystencję. Aby tak się stało, konieczne jest zachowanie odpowiednich reguł w trakcie produkcji.
Walentynki to dobra okazja na to, by podarować coś wyjątkowego ukochanej osobie. Możliwości stworzenia podarunku na ten wyjątkowy dzień jest naprawdę sporo, wiele osób stawia jednak na rozwiązanie słodkie i uniwersalne, a mianowicie na czekoladki. Tylko jakie czekoladki walentynkowe wybrać, by podarować ukochanej osobie wszystko, co najlepsze?
Czekolada jest ulubionym smakołykiem wielu osób na całym świecie. Jej bogaty i kremowy smak sprawia, że jest idealna jako polewa do ciast, muffinek, lodów czy owoców. Jednak rozpuszczenie czekolady w odpowiedni sposób może być nieco trudne, zwłaszcza jeśli nie masz doświadczenia w gotowaniu.
Biała czekolada może występować pod wieloma postaciami. Często wykorzystywana jest w formie polewy, jako dodatek do ciast i deserów. Jest też wyśmienitym składnikiem kremów oraz musów. Smakuje doskonale solo, jak i w połączeniu z owocami. Czekolada ta jest uwielbiania przez wielu miłośników wyjątkowo słodkich łakoci. Z czego jest biała czekolada i jak wygląda proces jej produkcji?
Celiaklia to choroba, która objawia się nietolerancją glutenu. Dawniej trudno było sobie wyobrazić słodycze bezglutenowe. Dziś można je z łatwością przygotować, a ich smak dorównuje tradycyjnym, słodkim przekąskom. Które z nich można spożyć bez obaw o późniejsze problemy zdrowotne?
Dzień Mamy to jeden z tych dni, które warto upamiętnić szczególnym poczęstunkiem. Słodkie i rozpływające się czekoladki to doskonały sposób na uczczenie tej niezwykłej okazji. Jakie słodkości wybrać dla mamy i na co zwrócić uwagę wybierając konkretny produkt?
Czekolada to bardzo wdzięczny surowiec, który po wlaniu do odpowiedniej formy może przybrać wiele interesujących kształtów. Nic więc dziwnego, że producenci jakościowych produktów czekoladowych prześcigają się w ofertach, tworząc fantazyjne tabliczki, ale również inne wyroby. Co można zrobić z czekolady? Przekonajmy się!
Marcepan to popularny łakoć, dostępny niemal w każdym sklepie spożywczym. Z tego przysmaku przygotowuje się ciasta, cukierki, batoniki, nadzienia czy polewy. Istnieje wiele sposobów jego zastosowania. Masa cukiernicza sprawdza się idealne do dekorowania różnych produktów. Marcepan wielu osobom kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocą.
Trudno wyobrazić sobie współczesny świat bez łakoci, którymi są słodycze. Niektórych one odpychają, a innych uzależniają na długie lata poprzez wysoką zawartość cukru i dobrego smaku. Jednym z popularnych słodkich przysmaków jest czekolada. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele jej rodzajów, począwszy od gorzkiej, przez mleczną, białą oraz z różnymi dodatkami. Zatem czy czekolada jest zdrowa?
Kiedy wybierasz prezent dla bliskiej osoby, słodycze są zawsze dobrym wyborem. Każdy lubi słodkie małe przyjemności, które dodają odrobinę szczęścia w życiu. Jakie łakocie wybrać, aby sprawić radość osobie obdarowanej? Dowiecie się z naszego artykułu!
Na sklepowych półkach znaleźć można wiele produktów o nazwie czekolada. Niemniej jednak wiele z nich to wyroby, które nie mają praktycznie żadnej wartości, dostarczając do organizmu jedynie spore ilości cukru. Czym się kierować, wybierając wysokiej klasy czekoladę?
Po czekoladę sięgamy przede wszystkim ze względu na jej walory smakowe. Chętnie dodajemy ją również do ciast, deserów czy napojów. Niemniej jednak nie wszyscy zdają sobie z tego, że spożywanie czekolady wpływa także na nasze samopoczucie.