Celiaklia to choroba, która objawia się nietolerancją glutenu. Dawniej trudno było sobie wyobrazić słodycze bezglutenowe. Dziś można je z łatwością przygotować, a ich smak dorównuje tradycyjnym, słodkim przekąskom. Które z nich można spożyć bez obaw o późniejsze problemy zdrowotne?
Dzień Mamy to jeden z tych dni, które warto upamiętnić szczególnym poczęstunkiem. Słodkie i rozpływające się czekoladki to doskonały sposób na uczczenie tej niezwykłej okazji. Jakie słodkości wybrać dla mamy i na co zwrócić uwagę wybierając konkretny produkt?
Czekolada to bardzo wdzięczny surowiec, który po wlaniu do odpowiedniej formy może przybrać wiele interesujących kształtów. Nic więc dziwnego, że producenci jakościowych produktów czekoladowych prześcigają się w ofertach, tworząc fantazyjne tabliczki, ale również inne wyroby. Co można zrobić z czekolady? Przekonajmy się!
Marcepan to popularny łakoć, dostępny niemal w każdym sklepie spożywczym. Z tego przysmaku przygotowuje się ciasta, cukierki, batoniki, nadzienia czy polewy. Istnieje wiele sposobów jego zastosowania. Masa cukiernicza sprawdza się idealne do dekorowania różnych produktów. Marcepan wielu osobom kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocą.
Trudno wyobrazić sobie współczesny świat bez łakoci, którymi są słodycze. Niektórych one odpychają, a innych uzależniają na długie lata poprzez wysoką zawartość cukru i dobrego smaku. Jednym z popularnych słodkich przysmaków jest czekolada. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele jej rodzajów, począwszy od gorzkiej, przez mleczną, białą oraz z różnymi dodatkami. Zatem czy czekolada jest zdrowa?
Kiedy wybierasz prezent dla bliskiej osoby, słodycze są zawsze dobrym wyborem. Każdy lubi słodkie małe przyjemności, które dodają odrobinę szczęścia w życiu. Jakie łakocie wybrać, aby sprawić radość osobie obdarowanej? Dowiecie się z naszego artykułu!
Na sklepowych półkach znaleźć można wiele produktów o nazwie czekolada. Niemniej jednak wiele z nich to wyroby, które nie mają praktycznie żadnej wartości, dostarczając do organizmu jedynie spore ilości cukru. Czym się kierować, wybierając wysokiej klasy czekoladę?
Po czekoladę sięgamy przede wszystkim ze względu na jej walory smakowe. Chętnie dodajemy ją również do ciast, deserów czy napojów. Niemniej jednak nie wszyscy zdają sobie z tego, że spożywanie czekolady wpływa także na nasze samopoczucie.