Myśląc o kawie przed oczami pojawiają się dwa skrajne obrazy. Na jednym z nich widać stonowaną dorosłą osobę, która delektuje się napojem w domowym luksusowym zaciszu, przy akompaniamencie spokojnej muzyki. Na drugim obrazie widać z kolei nerwowego, niewyspanego pracownika, który szybko wypija kawę tylko po to, by się pobudzić. Czy pierwsza wizja nie jest tą, z którą bardziej chcielibyśmy się utożsamiać? Jednak taka oprawa wymaga też specjalnej, ekskluzywnej kawy o wyjątkowej nucie marcepana.
Kawowy savoir-vivre
Nie potrzeba jednak willi i zabytkowych mebli, by przenieść się do świata przepychu i luksusu. Kawa może działać na nas kojąco nawet wtedy, gdy pita jest w zwyczajnym małym mieszkaniu. Wystarczy tylko wiedzieć, jak należy ją parzyć i podawać.
Z przygotowaniem kawy nikt z nas nie powinien mieć najmniejszych problemów – wystarczy zalać proszek wodą. Jednak wiele osób popełnia kardynalny błąd i sięga po wodę od razu, kiedy się zagotuje. Aby aromat i smak kawy były jak najbardziej intensywne należy odczekać, aż temperatura wody spadnie do 85°C.
Poranną kawę na pobudzenie można pić w ulubionym kubku i wtedy również smakuje wyśmienicie, jednak na przyjęciach czy oficjalnych sytuacjach warto przygotować ją w specjalnych filiżankach. Nie muszą być one złocone ani przypominać zestawu królewskiego. Kawy smakowe można pić w wysokich szklankach z dodatkiem mleka. Dla dosłodzenia małej czarnej można skorzystać z cukru, jednak o wiele ciekawiej smakuje ona z łyżką prawdziwego miodu.
Kawa i słodkości – najlepsza kombinacja
Gorzka kawa od zawsze lubi się ze słodkimi przekąskami. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że często, nawet nieświadomie, sięgamy po kosteczkę czekolady pijąc czarny napój. Nie ma w tym nic złego szczególnie wtedy, kiedy w ogóle nie słodzimy naszego napoju. Jednak jakie słodycze będą pasować do kawy najbardziej i które z nich najlepiej podbiją jej aromat?
Zdecydowanie najlepiej postawić na produkty ekskluzywne, pełne smaku, a nie tylko cukru. Charakterystyczny bukiet kawy często może zaburzyć lub nawet przyćmić wyczuwalność przeciętnych produktów. Sprawdzą się więc słodkie wyroby, które mają w składzie ziarna kakaowca, naturalną wanilię oraz orzechy laskowe lub włoskie.
Kawa Marcepanowa




