Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
![]() |
Doskonałe trufle i praliny |
![]() |
Żadne słodycze na świecie nie kojarzą się tak bardzo z luksusem jak trufle. Mają wyjątkowy smak, przygotowywane są z niesamowitą pieczołowitością, a o ich nieskazitelną jakość dbają najlepsi cukiernicy. Nie dziwne więc, że mają tyle fanów w różnych zakątkach świata. Jeśli jednak nigdy nie mieliśmy okazji ich spróbować, to warto zdecydować się na te od Duc d’O. Firma ta ma długoletnią tradycję, co jest wyczuwalne w ich ekskluzywnych wyrobach.
Historia Duc d’O
W ciągu ostatnich 30 lat Duc d'O Chocolaterie stał się jednym z głównych producentów i eksporterów słodyczy w Belgii. W 1983 roku Hendrik Verhelst, zapalony miłośnik czekolady, zdecydował się spełnić swoje marzenie z dzieciństwa – założył własną firmę, której głównym towarem było nic innego, jak właśnie czekolada. Od samego początku misją przedsiębiorstwa było dostarczenie konsumentom produktów wysokiej jakości w przystępnej cenie. Wyraźna i prosta strategia szybko się opłaciła, ponieważ każdy rok działalności przynosił dwucyfrowy wzrost zysków. Klienci zakochali się w wyrobach Hendrika od pierwszej tabliczki czekolady, a sława i uwielbienie do belgijskiego przedsiębiorcy szybko rozprzestrzeniła się do innych krajów europejskich.
Jego syn, Paul Henri Verhelst, przejął przywództwo w Duc d'O i przyczynił się do unowocześnienia procesu produkcyjnego, jednak nie za cenę utraty tradycyjnych wzorców. Od 2014 Ducd'O stało częścią Baronie Group, silnej międzynarodowej grupy zrzeszającej najlepszych producentów czekolady. W ramach tej współpracy marka Duc d'O jest teraz w stanie jeszcze bardziej wzmocnić swoją pozycję w handlu detalicznym i podtrzymywać swoją pozycję największego producenta trufli na całym świecie.
Dlaczego produkty Duc d’O są wyjątkowe?
Często nawet najznakomitsze firmy, które początkowo tworzą z pasją i poszanowaniem produktów, z czasem zmieniają się w wielkie korporacje nastawione tylko na zysk. Z Duc d’O tak się nie stało. Pomimo tego, że przedsiębiorstwo zatrudnia tysiące osób, stosuje najnowsze technologie i nieustannie się rozwija, to nadal jej główna misja nie zmieniła się od 1983 roku – trufle i praliny mają być ekskluzywne, ale również dostępne cenowo dla każdego.
Do dziś nie zdecydowano się jednak na masową produkcję. Powstawanie każdej jednej praliny czy trufli odbywa się pod obserwacją cukierników, a nie jest podyktowane działaniem maszyn. Dzięki temu każda czekoladka jest inna, wyjątkowa i odzwierciedla się to też w smaku tych wytwornych słodyczy.