
Producent
Cena
-
od
do
Słodycze bezglutenowe
Osoby niemogące spożywać glutenu często mają problemy z zakupieniem odpowiednich produktów spożywczych. Z jednej strony dietetycy i naukowcy dokładnie opisują, które z nich są dozwolone, z drugiej jednak wielu producentów dodaje do swoich wyborów składniki, które nie powinny się w nich znaleźć. Warto więc w takiej sytuacji wybrać czekolady prestiżowych marek, co do których możemy mieć pewność, że zostały stworzone zgodnie z ideą diety bezglutenowej.
Czekolada bez glutenu
Mając minimalną wiedzę na temat diety bezglutenowej bardzo łatwo wywnioskować, że czekolada i inne słodycze na jej bazie nie powinny zawierać glutenu, nawet bez specjalnego przygotowywania. I jest to oczywiście prawdą, jednakże nie znajduje to odzwierciedlenia w życiu. W rzeczywistości w prawie każdym produkcie jaki spożywamy zawarte są chociażby śladowe ilości tej grupy białek.
Bombonierki bez glutenu
Nieprawidłowości zdrowotne spowodowane spożyciem glutenu najczęściej dotyczą osób chorych na celiakię. Jest to schorzenie, które uniemożliwia prawidłowe wchłanianie niezbędnych składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju o wiele bardziej szkodliwych zwyrodnień. Nie tylko w przypadku celiakii należy bezwzględnie unikać glutenu. Dotyczy to też osób, które są na te białka uczulone.
Praliny bez glutenu
Słodycze często stanowią prezent dla naszych bliskich lub osób, które chcemy w taki sposób uhonorować. Jeśli nie mamy stu procentowej pewności odnośnie tego, czy taka persona może spożywać gluten, to zawsze wybierajmy czekolady oraz pozostałe słodycze z oznaczaniem symbolizującym jego brak. Osoby niemającej zaburzeń zdrowotnych nie urazimy takim gestem, a jeśli jednak okaże się, że nie może przyjmować tych białek, to na pewno doceni naszą troskę.













